Eerder schreven we al een artikel over het besturingssysteem free@home van Busch-Jaeger. Door middel van dit systeem kunnen ruim 60 functies in huis worden bediend met stemactivering. In dat artikel vertelden we vooral wat het systeem free@home inhoudt. In dit artikel gaan we dieper in op wat huisautomatisering is en wat er allemaal mee mogelijk is.

Wat is huisautomatisering ook alweer?

Domotica, of ook wel huisautomatisering genaamd, is het toepassen van elektronica en thuisnetwerken om processen in en rond het huis te automatiseren. De producten die hiervoor worden gebruikt, worden ook wel ‘slimme producten genoemd’. Dat komt doordat het bij huisautomatisering mogelijk is om door bijvoorbeeld spraak of op afstand via een app deze producten te bedienen. Daarnaast is het ook mogelijk om diverse slimme apparaten met elkaar te laten samenwerken. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat wanneer de wekker gaat, de koffieautomaat alvast een kopje koffie voor u zet.

Waarom kiezen voor huisautomatisering?

Domotica kan het leven een stuk makkelijker maken. U hoeft zich erdoor namelijk om heel veel dingen niet meer druk te maken. Zo kan het beveiligingssysteem rondom uw huis automatisch aangaan wanneer u naar bed gaat, gaan de gordijnen automatisch dicht als het donker wordt enzovoorts. Tegenwoordig is er omtrent huisautomatisering steeds meer mogelijk. Bovendien kunt u door middel van huisautomatisering ook kosten besparen. De wasmachine kan namelijk zelf een was draaien op de tijden dat het qua energie het goedkoopst is en de thermostaat kan automatisch uitgaan wanneer de ramen worden geopend.

Wat is er met domotica mogelijk?

Zoals we al eerder in dit artikel benoemden, zijn de mogelijkheden van domotica eindeloos. Hieronder lichten we de meest gebruikte functies toe.

Slimme verlichting

Omtrent domotica is slimme verlichting momenteel heel populair. Door middel van bijvoorbeeld een handige app kunt u de verlichting in uw huis regelen. Zo kunt u bijvoorbeeld gemakkelijk de lampen op afstand dempen. U kunt er ook voor kiezen dat de lampen in een ruimte aangaan, zodra u de ruimte betreedt. Daarnaast kunt u ook voor slimme verlichting in kastjes en lades kiezen, waarbij het licht aangaat wanneer u het kastje of lade opendoet. De verlichting gaat uiteraard weer uit wanneer u het kastje of lade sluit.

Slimme thermostaat

Naast slimme verlichting is een slimme thermostaat ook erg populair in Nederland. Dat is niet zo raar, want een slimme thermostaat kan u veel geld en energie besparen. Een slimme thermostaat kan de verwarming aan- en uitzetten. Zelfs als u niet thuis bent, kunt u op een tablet of smartphone de thermostaat instellen. Sommige thermostaten zijn zelfs uitgerust met een sensor. Hierdoor kunnen ze waarnemen of u thuis bent of niet en daarop zichzelf aan- of uitschakelen.

Intelligent beveiligingssysteem

Wanneer u uw huis heeft voorzien van een intelligent beveiligingssysteem, heeft dat een aantal voordelen. Zo kunt u op afstand uw woning in de gaten houden op uw smartphone of tablet. U kunt de beelden van de beveiligingscamera’s namelijk gewoon op deze mobiele apparaten bekijken. Daarnaast kunt u instellen dat als het alarm afgaat u wordt gebeld of een bericht van het systeem ontvangt. Het systeem kan zelfs een bericht sturen naar de alarmcentrale.

Maar niet alleen tegen inbrekers kunt u een slimme beveiligingssysteem gebruiken. Er bestaan tegenwoordig namelijk ook slimme rook- en koolmonoxidemelders. Die kunnen naast het detecteren van rook, brand of koolmonoxide u via uw smartphone op de hoogte brengen en er daarnaast melding van doen bij de alarmcentrale. Het is tegenwoordig zelfs mogelijk om door speakers een sirene af te laten gaan, of om lampen te laten knipperen om bijvoorbeeld mensen die in de woning aanwezig zijn te waarschuwen.

Slimme garagedeuren

Slimme garagedeuren zijn deuren die u op een afstand kunt openen. Wanneer er bijvoorbeeld een pakketbezorger voor de deur staat en u bent niet thuis, kunt u de garagedeur voor hem openen. De garagedeur hoeft hierbij niet helemaal open te gaan. U kunt de deur zo instellen dat de opening net groot genoeg is dat de pakketbezorger het pakketje door de opening kan schuiven. U kunt zelfs andere mensen op bepaalde dagen en tijdstippen toestemming geven om uw garage te betreden. Dat is bijvoorbeeld handig wanneer uw hond door de hondenuitlaatservice wordt uitgelaten, of wanneer uw boodschappen elke week op dezelfde dag en tijdstip worden bezorgd.

Conclusie

Slimme apparaten maken uw leven net wat makkelijker. Huisautomatisering is dan ook zeker wel iets om te overwegen wanneer u een nieuw huis laat bouwen. Al kan domotica ook gewoon in bestaande huizen worden geïnstalleerd.

Terug naar overzicht