Woontrend 1: ‘Think Green’

De afgelopen jaren zijn steeds meer mensen milieubewuster gaan denken en maken ze ook steeds meer milieuvriendelijkere en duurzamere keuzes. Dit is niet alleen terug te zien aan dat steeds meer mensen biologisch, vegetarisch of veganistisch eten, maar ook in hoe zij hun huis stylen. Dit wordt ook wel de Think Green trend genoemd en is waarschijnlijk 1 van de grootste woontrends die wij in 2020 zullen blijven zien.

Natuurlijke kleuren en materialen

Daar waar natuurtinten zoals groen, terracotta en bruin in 2019 al zeer geliefde trendkleuren waren, blijft dat in 2020 ook zo. Al zijn experts er nog niet helemaal over uit wat dé interieurkleur van 2020 gaat zijn. De ene groep experts denken dat dit ijsblauw zal zijn terwijl andere experts juist denken dat het een warme, groene kleur zal zijn. Echter kunt u natuurlijk altijd zelf bepalen welke kleur u graag op uw muren ziet. Ook natuurlijke materialen zoals marmer, kurk, rieten, jute en hout zijn bij deze trend zeer populair.

Bewuste keuzes en veel planten

Daarnaast is de ‘Think Green’ trend onder andere ook terug te zien in het feit dat steeds meer mensen voor energiezuinige lampen zoals ledlampen en gerecyclede en/of duurzame materialen kiezen. Bovendien zal het in 2020 nog steeds helemaal hip zijn om je woning te voorzien van lekker veel planten.

Woontrend 2: Slimme apparatuur

Een aantal maanden geleden vertelden wij u al over domotica. Destijds was domotica nog vrij nieuw en onbekend. Door heel 2019 heen hebben steeds meer mensen kennisgemaakt met domotica en zijn zij de voordelen ervan gaan inzien. Er wordt dan ook verwacht dat in 2020 steeds meer mensen voor ‘slimme apparatuur’ zullen kiezen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ‘slimme’ thermostaten, televisies, soundbars en lampen. Dit is een enkele greep uit ‘slimme’ apparatuur die het hebben van een prachtig interieur zeker niet in de weg zullen staan (want: draadloze besturing via bijvoorbeeld spraak of uw smartphone) maar zeker wel uw woongemak kunnen vergroten. Een mooie trend om in de gaten te houden en aan mee te doen!

Woontrend 3: Wabi-Sabi

Experts verwachten dat Wabi-Sabi een woontrend zal zijn die in 2020 in vogelvlucht enorm populair zal worden. Wabi-Sabi is een manier van leven dat oorspronkelijk uit Japan komt. Bij deze manier van leven richt men zich op de schoonheid binnen de imperfecties van het leven en het accepteren van de natuurlijke cyclus van groei en verval.

Imperfectie en authenticiteit

Wabi-Sabi zien wij als woontrend terug in interieur waarbij het draait om de imperfectie en authenticiteit van het interieur terwijl er in de woning ook harmonie heerst. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een koraalkleurige vaas of andere accessoires in een interieur dat verder bestaat uit aardse tinten. Bij Wabi-Sabi wordt er ook wel gesproken over ‘het teruggaan naar Moeder Aarde’. Net als bij de ‘Think Green’ woontrend komt bij deze trend het gebruik van natuurlijke materialen terug. Alleen bij Wabi-Sabi mogen deze materialen net wat ruiger en minder afgewerkt zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan grof hout, natuurstenen en andere materialen.

Tweedehands meubels en voorwerpen met gebruikssporen

Daarnaast pas ook het gebruik van tweedehandse meubels en gebruiksvoorwerpen waarbij de gebruikssporen zichtbaar helemaal bij deze trend. Bij Wabi-Sabi krijgen meubels of gebruiksvoorwerpen juist dankzij gebruikerssporen of kleine barstjes in bijvoorbeeld aardewerk ‘glans’. Door de zichtbare slijtage krijgen de objecten namelijk een zekere authenticiteit, wat perfect bij deze trend past.

Terug naar overzicht