Tegenwoordig moeten woningen energiezuinig worden gebouwd. Daarom worden nieuwe woningen niet alleen voorzien van goede isolatie, maar ook luchtdicht gebouwd. Ook bestaande woningen die worden gerenoveerd, kunnen luchtdicht worden gemaakt. Maar wat is luchtdicht bouwen precies? En waarom is het zo belangrijk dat woningen luchtdicht worden gebouwd? Wij vertellen het u in dit artikel!

Wat is luchtdicht bouwen?

Luchtdicht bouwen is het dichten van kieren en naden in een gebouw, om ervoor te zorgen dat er geen ongecontroleerde luchtstromen in het gebouw aanwezig kunnen zijn. Er kan dus geen ongecontroleerde lucht van buitenaf in de woning komen en ook geen lucht vanuit de woning ongecontroleerd de woning verlaten. Door een gebouw luchtdicht te bouwen, verbetert de bouwkwaliteit en het comfort ervanBovendien wordt warmte beter in de woning gehouden, waardoor de woning ook energiezuiniger wordt. 

Waarom is luchtdicht bouwen belangrijk? 

 Dat met luchtdicht bouwen een woning energiezuiniger kan worden gemaakt, is al een belangrijke reden om uw nieuwe woning luchtdicht te laten bouwen. Bovendien verbetert dit het wooncomfort, omdat u in een luchtdichte woning vrijwel geen last heeft van tocht. Daarnaast zijn er nog een aantal andere belangrijke redenen om deze bouwtechniek toe te passen. We benoemen ze hieronder. 

  • Beter behoud van de constructie; als de lucht ongewenst van binnen naar buiten gaat, krijgt u inwendige condensatie. Dit kan de constructie van het gebouw aantasten 
  •  Optimale geluidwering; de overdracht van externe geluiden via luchtlekken is niet meer mogelijk. 
  • Verbeterde brandwerendheid; hoe meer kieren, naden en andere openingen er zijn, hoe sneller eventuele brand zich kan ontwikkelen. Bij een luchtdicht gebouw beperkt u die mogelijkheid zo optimaal mogelijk. 
  • krijgt een gecontroleerde ventilatie in de woning, waardoor de lucht in de woning continue schoon is.

Is luchtdicht bouwen niet slecht voor onze gezondheid?

Sommige mensen denken dat luchtdicht bouwen slecht is voor onze gezondheid, maar dat is gelukkig niet waar. Wanneer een woning luchtdicht is gemaakt, wordt deze namelijk als vanzelfsprekend voorzien van een goed ventilatiesysteem. Zo’n systeem zorgt er continue voor dat de kwaliteit van de lucht dat in de woning aanwezig is wordt geventileerd. De lucht in de woning wordt immers regelmatig vervuild door allerlei diverse factoren die in de woning aanwezig zijn. Met een goed ventilatiesysteem haalt u gecontroleerd schone lucht binnen via bijvoorbeeld roosters en ramen. Met de verse lucht van buitenaf wordt de lucht in de woning ververst. Dit is niet het geval wanneer een woning niet luchtdicht is gebouwd. Een gecontroleerde ventilatie zorgt voor een hygiënisch en gezond binnenklimaat. Hoe luchtdichter de woning wordt gebouwd, hoe meer gecontroleerd de ventilatie ervan zal zijn. 

Luchtdichte villa laten bouwen? Neem contact met ons op!

Bij een luchtdichte woning is de kwaliteit van het lucht dat in de woning aanwezig is dus zeer goed. Daarnaast is de woning ook nog eens energiezuinig en zijn er nog een aantal andere voordelen waarvan u met een luchtdichte woning profiteert. Er zijn dus genoeg redenen om uw woning luchtdicht te laten maken of een nieuwe woning luchtdicht te laten bouwen. Wilt u graag een luchtdichte villa laten bouwen? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op, want hiervoor bent u bij bouwbedrijf Vroom aan het juiste adres! Wij vertellen u dan ook graag per mail of telefoon meer over onze werkwijze. 

Terug naar overzicht