Bouwbedrijf Vroom bouwt exclusieve villa’s en wij schrijven dan ook graag over de nieuwste trends en ontwikkelingen op dit gebied. Toch is er in de bestaande bouw een interessante ontwikkeling gaande die wij u zeker niet willen onthouden en dat is de 3D laserscanning van bestaande bouw. In dit artikel leggen we uit wat dat precies is en waarom deze techniek steeds populairder wordt in de bestaande bouw.

Wat is 3D laserscanning van bestaande bouw?

Met 3D laserscanning wordt het maken van digitale metingen bedoeld. Door middel van 3D-laserscanners worden bestaande objecten en gebouwen tot 2 millimeter nauwkeurig in beeld gebracht. 3D-laserscanning komt trouwens niet alleen in de bestaande bouw voor, maar wordt onder andere ook gebruikt langs de weg, langs het spoor en bij grote installaties en machines.

Hoe wordt 3D laserscanning van bestaande bouw gebruikt?

3D laserscanning wordt vooral tijdens renovatieprojecten van bestaand vastgoed gebruikt. Bestaande objecten en gebouwen worden tegenwoordig steeds vaker gerenoveerd of verbouwd, in plaats van dat ze worden gesloopt. Door middel van 3D laserscanning kan het bestaande gebouw als uitgangspunt worden gebruikt voor het maken van uitvoeringstekeningen en het maken van ontwerpen. Dat brengt een aantal voordelen met zich mee.

Wat zijn de voordelen van 3D laserscanning van bestaande bouw?

In de vorige alinea vertelden we al dat 3D laserscanning van gebouwen vele voordelen heeft. Hieronder leggen we een aantal daarvan kort toe.

Zeer nauwkeurige metingen

Het grootste voordeel van 3D laserscanning van bestaande bouw is dat u dankzij de 3D laserscanners nauwkeurige metingen krijgt. Zo worden eventuele verzakkingen en andere mankementen die het gebouw in de loop der jaren heeft kunnen oplopen, veel beter in kaart gebracht. Bovendien hoeft het gebouw niet meer handmatig te worden opgemeten en hoeft er ook niet meer een verouderde 2D-tekening van het gebouw te worden gebruikt.

Sneller dan traditioneel meten

Met 3D laserscanning kunnen er niet alleen nauwkeurigere metingen worden gemaakt dan bij traditionele metingen, het is ook nog eens 50% sneller. Dit is vooral van belang bij gebouwen waarvan er sprake is van veel scheefstand en bij meer unieke ruimtes.

Geen vertraging en besparing van meerkosten

Door een 3D laserscanning bij een bestaand gebouw uit te voeren, kan de daadwerkelijke staat van het gebouw zo precies mogelijk in beeld worden gebracht waardoor er niets over het hoofd zal worden gezien. Hierdoor kan men de bouwplannen goed afstemmen op de resultaten uit de 3D laserscanning en hierdoor zo efficiënt mogelijk te werk gaan. Hierdoor vermindert men aanzienlijk de kans dat een renovatieproject vertraging en meerkosten zal oplopen.

Zal 3D laserscanning de 2D-bouwtekeningen vervangen?

Met 3D laserscanning kan een gebouw dus ontzettend nauwkeurig in kaart worden gebracht. Hierdoor kan een renovatieproject zo goed mogelijk worden ontworpen en uitgevoerd. Bovendien is het maken van een 3D laserscanning van bestaande bouw veel nauwkeuriger dan 2D-bouwtekeningen. Daarnaast verschillen beide methoden ook niet heel erg in de kosten. Het uitvoeren van een 3D laserscanning bij bestaande bouw, kost namelijk niet veel meer dan de traditionele methodes die nog worden gebruikt. De verwachting is dan ook dat 3D laserscanning de 2D-bouwtekeningen zullen vervangen. Al kunnen bestaande 2D-bouwtekeningen wel als ondersteuning gaan dienen bij het opzetten van een 3D-model.

Terug naar overzicht