Hoe worden 3D printers in de bouw toegepast?

Het gebruik van 3D printers in de bouw is nog een vrij nieuwe ontwikkeling, waarvan we de komende jaren gaan zien in welke vorm het veel gebruikt zal worden in de bouw. De verwachting is dat 3D printing vooral zal worden toegepast voor het maken van gevels, ornamenten en uniek interieur.

Onderdelen in unieke vormen

Daarnaast is het met deze techniek ook mogelijk om onderdelen van een gebouw te maken die een unieke vorm hebben. Hierbij worden vormen bedoeld, die op de traditionele manier vrijwel niet tot lastig te realiseren zijn. Met de 3D Printing techniek zijn zulke vormen wel te produceren, doordat er bij 3D-printing een object wordt geproduceerd door lagen materiaal toe te voegen. Dat betekent dat het bij 3D-printing niet nodig is om vorm te maken door het gebruiken van een bekisting. Architecten kunnen dankzij deze techniek dus veel meer hun creativiteit kwijt in het maken van nieuwe ontwerpen. En dankzij die unieke ontwerpen, kunnen gebouwen nog meer een eigen en unieke karakter krijgen. Het kan dus zomaar zo zijn dat we over een aantal jaren een heel ander, unieker straatbeeld krijgen.

Wat zijn de voordelen van 3D-printing in de bouw?

3D-printen in de bouw heeft een aantal voordelen, zowel voor de bouwsector zelf als voor het milieu. Zo wordt er bij 3D-printing erg weinig materiaal verspild, omdat een 3D-printer vrijwel alleen materiaal gebruikt wat het echt nodig heeft om een product of object te kunnen produceren. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar drukt ook de kosten.

Daarnaast is het met een 3D-printer mogelijk om op locatie een product te printen, waardoor er dus geen lange levertijden meer zijn, een product niet meer hoeft te worden vervoerd en ook niet meer hoeft te worden opgeslagen. Dit scheelt niet alleen tijd, maar ook geld.

3D-printing: dé oplossing voor de bouwsector?

Al decennialang lijdt de bouwsector onder een aantal zaken zoals personeelstekort. En omdat in de bouwsector vooral ambachtelijk werk wordt verricht, is de productiviteit in deze sector er door de jaren heen nauwelijks op vooruitgegaan en vinden er jaarlijks ook behoorlijk wat bedrijfsongevallen plaats. Diverse onderzoekers zien de 3D printing technologie als een oplossing voor al deze en andere problemen. Dankzij 3D printing is er namelijk minder mankracht nodig om bepaalde onderdelen van een gebouw te realiseren. Daarnaast kan er met 3D-printer veel efficiënter en sneller worden gewerkt. Bovendien verspilt een 3D printer vrijwel geen materiaal en zijn er ook geen bekistingen meer nodig voor het realiseren van bepaalde onderdelen van een gebouw. Al met al kunnen 3D-printers zeker een aantal problemen in de bouwsector verminderen of zelfs oplossen. Het is dan ook een erg markante techniek om in de gaten te blijven houden!

Terug naar overzicht