In een vorig artikel vertelden wij u dat bij het bouwen van een woning nog regelmatig wordt gekozen voor onderdelen van hout. Kozijnen, deurposten en gevels lenen zich hier perfect voor. Echter bouwen wij ook af en toe een exclusieve villa volgens de CLT-bouwmethode. Dit is een bouwmethode die u waarschijnlijk nog niet kent, want het is niet zo bekend als andere bouwmethodes. Toch is deze bouwmethode de laatste jaren weer wat populairder aan het worden. Daarom vertellen wij u er in dit artikel graag meer over.

Wat betekent CLT?

CLT is een afkorting van Cross Limanted Timber, in het Nederlands ook wel kruislaaghout genoemd. Met CLT wordt hout bedoeld dat bestaat uit naast elkaar geplaatste (soms ook aan de zijkant met elkaar verlijmde) massieve houten planken. Deze planken worden ook wel lamellen genoemd en op de lamellen is kruislings en volgende laag houten lamellen verlijmd. Zodoende worden er meerdere lagen lamellen kruislings haaks op elkaar verlijmd. Doordat de houtvezels gekruist liggen heeft het materiaal een hogere sterkte, stabiliteit en stijfheid in alle richtingen. Dit bouwmateriaal is zelfs vergelijkbaar met gewapend beton. Wanden en vloeren die van CLT worden gebouwd, zijn zelfs zo sterk dat ze het gewicht van een gebouw kunnen dragen. Zodoende kunnen ze dus meteen de constructie van het gebouw vormen. Bovendien is het materiaal dankzij deze productie niet alleen extra sterk, maar ook extra stabiel en isolerend. 

Wat houdt de CLT-bouwmethode precies in?

De CLT-bouwmethode houdt in dat een gebouw wordt gebouwd met CLT-bouwmateriaal.  Het is nog een vrij nieuwe bouwmethode, wat dus niet hetzelfde is als de houtskeletbouw die u vast wel kent. Het grootste verschil tussen deze twee methodes is dat bij houtskeletbouw minder hout per bouwdeel wordt gebruikt. Daarnaast wordt bij houtskeletbouw een houten raamwerk getimmerd, terwijl bij de CLT-bouwmethode houten panelen worden gebruikt. Hierdoor kan er met de CLT-bouwmethode hogere gebouwen worden gebouwd dan bij houtskeletbouw. 

Duurzamer alternatief voor traditionele bouwmethodes

Het is duurder om een woning volgens de CLT-bouwmethode te bouwen dan om deze volgens een houtskeletbouw of met beton en staal te bouwen.  Toch kiezen sommige mensen er graag voor om hun exclusieve villa volgens deze methode te laten bouwen. Het is namelijk een duurzamer alternatief voor traditionele bouwmaterialen zoals beton en staal. Het verlijmde hout an sich is niet recyclebaar, maar de CLT-bouwmethode is een vrij ‘droge’ bouwmethode. Daarmee bedoelen we dat bij het monteren van een gebouw van CLT-materiaal enkel schroeven, bouten en moeren worden gebruikt. Hierdoor blijven de bouwonderdelen vrijwel intact als deze weer worden gedemonteerd, waardoor ze prima opnieuw kunnen worden gebruikt. 

Waarom bouwen volgens de CLT-bouwmethode?

Na de tweede wereldoorlog werd er in Nederland voornamelijk met hout gebouwd. De afgelopen 20 jaar stapten men daar steeds meer van af. In plaats van met hout, worden gebouwen tegenwoordig vooral met staal en beton gebouwd. Echter willen steeds meer mensen de laatste jaren milieubewuste en duurzame keuzes maken, waardoor het bouwen met hout weer een sterke internationale opleving heeft. Daarnaast doet een CLT-constructie qua levensduur echt niet onder voor andere constructies. 

Exclusieve villa laten bouwen? Neem contact met ons op!

De CLT-bouwmethode is al met al een zeer interessante bouwmethode die u kunt overwegen bij het laten bouwen van uw exclusieve villa. Wilt u graag een exclusieve villa bouwen en bent u benieuwd naar onze mogelijkheden? Wilt u bijvoorbeeld weten hoe wij een woning precies volgens de CLT-bouwmethode bouwen? Of wilt u weten welke bouwmethodes wij nog meer kunnen toepassen? Neem dan gerust contact met ons op, want wij vertellen u er graag meer over. 

Terug naar overzicht