Bouwbedrijf Vroom is een expert op het gebied van exclusieve villabouw. Dit houdt in dat wij villa’s volledig naar de smaak en behoeften van onze opdrachtgevers bouwen. Inmiddels hebben wij al diverse uiteenlopende projecten mogen realiseren, waaronder meermaals een villa in de Belgische Kempen stijl. Een villa dat in deze prachtige architectuurstijl wordt gebouwd, is van alle moderne gemakken voorzien, maar heeft een historische, authentieke uitstraling. Wat deze stijl precies inhoudt, leggen wij in dit artikel uit.

Waar komt de Belgische Kempen stijl vandaan?

De Belgische Kempen stijl of ook wel Kempische stijl genaamd, is een architectuurstijl dat zijn oorsprong vindt in de Kempen in België. In Nederland wordt deze architectuurstijl als een nieuw genre beschouwd. De Kempen is een streek in België dat bekend staat om haar prachtige natuur. Deze natuur bestaat veelal uit heide en eikenbossen. De Kempen is een streek dat rust uitstraalt, waardoor er jaarlijks veel mensen naartoe trekken om te ontspannen.

Wat zijn de kenmerken van de Belgische Kempenstijl?

Kenmerkend voor de Belgische Kempenstijl is dat het lijkt alsof de woning al jaren oud is en alleen her en der is gemoderniseerd. Om ervoor te zorgen dat het lijkt alsof de woning er al jaren staat, worden vooral oude, gebruikte materialen gebruikt om de villa te bouwen. Bovendien wordt er tijdens de bouw veel aandacht besteed aan details bij bijvoorbeeld de ramen, het dak en de muurafwerking. De combinatie van gebruikte materialen en details geven de woning een historische uitstraling. Echter kan een villa dat in deze stijl wordt gebouwd, van alle moderne gemakken worden voorzien.

Een aantal andere kenmerken van de Belgische Kempenstijl zijn:

  • De authentieke bouwwijze;
  • De combinatie van houten en stalen kozijnen;
  • Het gebruik van ontbrekende overstekken;
  • Dakkappelen die met leien en/of zink zijn bedekt;
  • Het gebruik van oude, holle dakpannen;
  • Ossenoogramen (kleine, ronde of ovalen ramen, vaak voorzien van ornamenten).

Zorgvuldige selectie van de juiste materialen

Om een villa goed in de Kempische stijl te kunnen bouwen, moeten de materialen die ervoor worden gebruikt zorgvuldig worden uitgekozen. Om deze architectuurstijl goed tot zijn recht te kunnen laten komen, worden veelal oude stenen en andere gebruikte materialen geselecteerd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan oude, Belgische paap- en klampstenen, oude dakpannen en natuurstenen om de gevels mee te bouwen. Belgisch hardsteen en natuursteen worden veelal gebruikt als omlijsting voor de voordeur of onder en/of boven de raamkozijnen. Natuursteen kan eventueel worden voorzien van fraaie versieringen om de villa nog meer karakter te geven.

Duurzaam en milieuvriendelijk

Door dit soort materialen te gebruiken, krijgt de woning niet alleen een authentieke uitstraling, maar is de bouwstijl ook nog eens duurzaam te noemen. En dat is natuurlijk iets wat volledig van deze tijd is. Deze bouwstijl is dan ook zeker eigentijds en milieuvriendelijk te noemen.

Wilt u meer weten over de Belgische Kempen stijl?

Trekt de Belgische Kempen stijl u ook en bent u benieuwd naar hoe wij deze bouwstijl voor u kunnen realiseren? Of bent u misschien benieuwd naar wat er bij bouwbedrijf Vroom nog meer mogelijk is? Neem dan gerust contact met ons op, want wij vertellen u er graag meer over.

Terug naar overzicht