Wat is een energielabel precies?

Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig een woning is. Hoe energiezuiniger uw woning is, hoe beter. Een energielabel is zelfs 1 van de factoren die de waarde bepalen van uw woning. In Nederland lopen de energielabels af van A (met een donkergroene kleur) naar G (rood label). Wanneer een woning de label G heeft gekregen, betekent dit dat de woning een zeer hoog energieverbruik heeft.

Waarom zijn de energielabels in het leven geroepen?

De Europese Unie wil graag dat alle woningeigenaren binnen de Europese Unie hun huis zo energiezuinig mogelijk te maken. Door de energielabels te introduceren en te hanteren, wil de Europese Unie stimuleren dat huiseigenaren hun huis ook daadwerkelijk zo energiezuinig mogelijk maken.

Daarnaast geeft een energielabel aan in hoeverre een woning nog energiezuiniger kan worden en wat hierbij de verbeterpunten zijn. Uw woning kan bijvoorbeeld een hogere energielabel krijgen wanneer u zonnepanelen of een spouwmuurisolatie neemt.

Hoe kunt u een energielabel krijgen?

De overheid heeft al elke woning een voorlopig energielabel gegeven. Wanneer u in een bestaande woning woont, kunt u het energielabel van uw woning bevestigen. Echter, wanneer u een huis heeft laten bouwen of uw huis energiezuiniger heeft gemaakt, dient u energielabel aan te vragen. Het bevestigen en aanvragen van een (nieuw) energielabel kunt u doen op de website Energielabelvoorwoningen.nl.

Hoe kunt u uw huis energiezuiniger maken?

Er zijn verschillende acties die u kunt ondernemen om uw huis energiezuiniger te maken. We benoemen hieronder een aantal.

1. Het nemen van zonnepanelen

Zoals al eerder in dit artikel aangaven, kan uw woning minstens een energielabel hoger krijgen wanneer u zonnepanelen aanschaft. Dankzij zonnepanelen kunt u namelijk een stuk energiezuiniger energie opwekken.

2. Het isoleren van uw woning

Door uw woning zo goed mogelijk te isoleren, kan uw woning een of meerdere energielabels hoger krijgen. Zo kunt u bijvoorbeeld uw vloer isoleren. U kunt ook een spouwmuurisolatie nemen. Daarnaast zou u ook het dak van u woning isoleren. Door uw woning te isoleren, zal het energieverbruik, en dan vooral het gasverbruik, verlagen, waardoor uw woning energiezuiniger wordt.

3. Het aanschaffen van een nieuwe HR-ketel

Heeft u nog een oude HR-ketel in uw woning? Dan is het wellicht een goed idee om deze te vervangen door een nieuwe. Een nieuwe HR-ketel zorgt er namelijk voor dat het rendement van de cv-installatie hoger wordt. U kunt er ook voor kiezen om de ketel in combinatie met een zonneboiler of warmtepomp te gebruiken. Hiervoor is het echter wel noodzakelijk dat uw woning goed is geïsoleerd.

4. Het vervangen van ramen

Heeft u in de ramen van uw woning enkel glas of dubbelglas? Dan kunt u overwegen om dit te vervangen door triple glas of HR+++ glas. Door het glas te vervangen, wordt uw woning nog beter geïsoleerd.

Terug naar overzicht