Duurzaam bouwen is anno 2020 nog steeds belangrijk 

Ook anno 2020 blijft de overheid erop hameren dat nieuwbouwwoningen zo duurzaam mogelijk moeten zijn. Duurzame woningen bouwen is dus niet zozeer meer een trend die we al in 2019 zagen, maar een echte must geworden. Dat komt doordat Nederland in 2050 zo bijna compleet CO2-neutraal wil zijn om de klimaatveranderingen zo goed mogelijk tegen te gaan. Bovendien raken fossiele brandstoffen, zoals aardgas, een keer op. Om niet volledig afhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen en energie uit andere landen, is het voor Nederland belangrijk om zo duurzaam mogelijk te zijn. Dit zien we bijvoorbeeld terug in de maatregelen die de Nederlandse overheid voor de boerensector heeft getroffen (en waar veel boerenprotesten uit zijn voortgekomen), maar ook aan de maatregelen die de overheid voor de bouwsector heeft genomen. 

Lichte krimp in de bouwsector

Volgens het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) zal het aantal bouwprojecten dit jaar licht krimpen. Dat komt doordat veel bouwplannen stil zijn komen te liggen toen vorig jaar het stikstofbeleid ongeldig werd verklaard en er strengere maatregelen kwamen voor het bouwen van nieuwe gebouwen. Deze moeten namelijk niet alleen duurzamer worden, ook het bouwen ervan moet duurzamer verlopen. Echter vindt de EIB de situatie niet schrikwekkend en zijn de vooruitzichten goed. In 2022 mogen we namelijk alweer een stijging van ongeveer 7% van de nieuwbouwproductie verwachten. Hiermee wordt ook het bouwen van nieuwbouwwoningen bedoeld. Echter zal dit niet voor een ruimer aanbod op de woningmarkt zorgen, daar er nog steeds een groot tekort aan woningen is en deze achterstand eerst zou moeten worden weggewerkt. 

Geprefabriceerde en modulaire constructies in 2020 populairder

Als gevolg van bovenstaande, zien we een nieuwe bouwtrend ontstaan: het bouwen met geprefabriceerde en modulaire constructies. Hiermee worden constructies bedoeld die niet op de bouwplaats zelf, maar van tevoren in een fabriek worden gebouwd. 

Deze bouwtrend is in 2020 populairder dan ooit en zal naar verwachting dit jaar alleen maar toenemen. Zo denkt de ABN dat bouwbedrijven die er dit jaar voor kiezen om prefab en modulair te bouwen, daar hun voordeel uithalen en toekomstbestendiger zullen zijn. Dit komt doordat zij door de milieumaatregelingen minder in hun werkzaamheden worden belemmerd. 

Woningen isoleren aantrekkelijker dankzij subsidies

Net zoals in 2019, is in 2020 het isoleren van uw woning de meest effectieve manier om deze duurzamer te maken. En hiervoor kunt u nog steeds het beste dezelfde maatregelen nemen als in 2019. Op dit gebied is er dus (nog) niet zoveel veranderd als vorig jaar. 

Denk bij het isoleren van uw woning bijvoorbeeld aan:

  • Dakisolatie; 
  • Vloerisolatie; 
  • Gevelisolatie; 
  • Spouwmuurisolatie; 
  • HR++ glas of triple glas; 
  • Energie opwekken via zonnepanelen; 
  • En uCv-ketel vervangen voor een warmtepomp. 

Om het voor u zo aantrekkelijk mogelijk te maken om uw huis duurzaam te isoleren, zijn er voor een aantal van bovenstaande maatregelen subsidies beschikbaar. U leest er meer over op deze pagina van Milieucentraal. 

Conclusie

Voor u als woningeigenaar is er dus niet zo gek veel veranderd omtrent duurzaamheid in 2020. Echter zijn er voor de bouwsector zelf wel een aantal strengere maatregelen gekomen, die effect hebben op de sector. Zo zal het bouwen met geprefabriceerde constructies waarschijnlijk een stuk vaker voorkomen dan voorheen. 

Wilt u graag meer weten hoe wij bij bouwbedrijf Vroom anno 2020 te werk gaan bij het realiseren van nieuwe, duurzamere woningen? Neem dan gerust contact met ons op, want wij vertellen u er graag meer over! 

Terug naar overzicht