In 2020 is het zover. Iedere nieuwbouwwoning in Nederland dient geheel energieneutraal te worden gebouwd. Dit zal betekenen dat de dan gebouwde woningen dienen te voldoen aan een energieprestatiecoëfficiënt van 0 (≤ 0) of minder.

Bouwbedrijf Vroom loopt alvast vooruit op deze wetgeving, en heeft reeds haar eerste energieneutrale woning opgeleverd.

Hernieuwbare energietechnieken

Bij de realisatie van deze energieneutrale woning is er gekozen voor het gebruik van meerdere hernieuwbare energietechnieken, zodat er geen gebruik meer dient te worden gemaakt van aardgas. De woning is ‘all-electric’ opgeleverd en heeft geen gasaansluiting of warmteaansluiting vanuit het net. Om dit mogelijk te maken is er gebruik gemaakt van een warmtepomp met individuele grondbron, in combinatie met balansventilatie.

 

Daarbij is er gekozen voor de aanleg van een PV installatie (zonnepaneleninstallatie) voor de benodigde opwekking van zonnestroom om het stroomgebruik van de woning geheel te kunnen compenseren. Voor de elektra aansluiting is wel gekozen om aangesloten te zijn op het elektriciteitsnet aangezien de door de zon opgewekte energie hier kan worden opgeslagen en s ‘avonds kan worden gebruikt. Zo wordt er in zijn geheel voldaan aan een woning die komt tot een EPC ≤ 0.

Esthetica

Om de esthetica van deze woning niet te verstoren door PV panelen te monteren op de rietenkap is ervoor gekozen deze panelen te plaatsen op hiervoor gefabriceerde rekken (verscholen) in de tuin. Het is natuurlijk ook goed mogelijk deze panelen te plaatsen in een rietenkap.

Uw mogelijkheden

Heeft u interesse om deze woning te bezichtigen of wenst u meer te weten over hernieuwbare energietechnieken, neemt u dan vrijblijvend contact met ons op.

Wist u bijvoorbeeld dat woningen met energiebesparende maatregelen of met een energielabel A++ extra hypotheekruimte krijgen?

Terug naar overzicht