Waarom is goede ventilatie belangrijk?

Met ventilatie bedoelen we dat vuile lucht het huis verlaat en schone lucht juist in het huis gaat. Een goede ventilatie zorgt voor zo weinig mogelijk vuile lucht in huis. Dat is belangrijk, want vuile lucht kan narigheden zoals luchtwegproblemen, allergieën en irritatie van de slijmvliezen versterken. Dat is zeker het geval bij mensen die al ziek zijn.

Daarnaast kan een slechte luchtverversing ook zorgen voor schimmels en huisstofmijt in huis. Hierdoor kunt u ziek worden. Vooral oudere mensen zijn hier vatbaar voor.

Wanneer er in een huis niet goed wordt geïsoleerd, kan het er erg vochtig worden. Dit is niet alleen slecht voor uw gezondheid, maar ook voor de conditie van uw huis. Hout kan erdoor namelijk eerder rotten en metalen kunnen er eerder door roesten. Bovendien kan eventueel ontstane schimmel de plekken waarop het is ontstaan, zoals bijvoorbeeld de muren, aantasten.

Waarom moet u zelf voor goede ventilatie zorgen?

Toen huizen nog niet zo goed werden geïsoleerd als nu, ging het ventileren in elk huis eigenlijk vanzelf. Dit gebeurde namelijk via de naden en kieren van een huis. Echter heeft een goed geïsoleerd huis geen naden en kieren meer. Daarom is het erg belangrijk om zelf voor een goede luchtverversing in uw huis te zorgen.

Hoe kunt u uw huis goed ventileren?

Een huis heeft goede ventilatie als er continue een aanvoer is van frisse lucht.

Hier kunt u op 3 manieren voor zorgen, namelijk:

  • Door middel van natuurlijke ventilatie;
  • Door middel van mechanische ventilatie;
  • En door middel van balansventilatie.

We lichten hieronder elke manier van ventileren toe.

Natuurlijke ventilatie

Met natuurlijke ventilatie wordt bedoeld dat u zelf continue zorgt voor frisse lucht. Het is de meest goedkope vorm van ventilatie, omdat u alles omtrent de ventilatie zelf doet.

Voor een natuurlijke ventilatie kunt u zelf zorgen door:

  • Het continue open hebben van (klep)raampjes en/of ventilatieroosters;
  • Een extra raam open te zetten tijdens of na het douchen en koken;
  • Een extra raam open te zetten wanneer u in huis klust;
  • Een extra raam open te zetten wanneer er veel mensen in uw huis aanwezig zijn:
  • Niet te roken in huis;
  • Vloeren te drogen na het dweilen;
  • Een geiser te hebben waarvan de afvoer naar buiten gaat.

Mechanische ventilatie

Een mechanische ventilatie is een afzuigsysteem dat door het hele huis zit. Dit systeem voert voortdurend lucht af naar buiten. Schone lucht komt via ventilatieroosters en open ramen binnen. Het is bij een mechanische afvoer wel belangrijk dat het systeem goed wordt onderhouden. Is dat het geval? Dan is een mechanische ventilatie veel beter dan natuurlijke ventilatie.

Balansventilatie

Net als bij mechanische ventilatie, spreken we bij een balansventilatie van een ventilatiesysteem dat in het hele huis aanwezig is. Het enige verschil is dat een balansventilatie lucht niet alleen afvoert, maar ook aanvoert.  Zowel mechanische ventilatie als balansventilatie kosten energie. Daarnaast moeten beiden systemen goed onderhouden worden. Dit kunt u zelf doen of door een installateur van ventilatiesystemen laten doen.

Naast ventileren ook luchten

De termen ventileren en luchten worden nogal eens door elkaar heen gebruikt. Echter zijn het 2 verschillende dingen. Bij luchten zet u namelijk ramen en deuren tegen elkaar open. Naast ventileren is het ook belangrijk dat u regelmatig lucht. Dit kunt u het beste doen door alle ramen en deuren elke dag een kwartiertje tegen elkaar open te zetten, zelfs in de winter.

Conclusie

Heeft u een goed geïsoleerd woning? Dan is het dus erg belangrijk dat u zorgt voor een goede ventilatie in huis. U kiest zelf op welke manier u hiervoor zorgt. Naast een goede ventilatie, is het erg belangrijk om elke dag even te luchten. Daarnaast is het erg verstandig om altijd 1 of meerdere (klep)ramen en/of ventilatieroosters open te hebben staan, ook in de winter.

Terug naar overzicht