Zoals u wellicht al weet, is bouwbedrijf Vroom gespecialiseerd in exclusieve villabouw. Dat betekent dat wij een villa compleet naar de wens van onze opdrachtgever bouwen. Doordat wij verscheidene projecten mogen realiseren, valt het ons op dat 1 architectuurstijl wel heel erg geliefd is onder onze opdrachtgevers. Dat is namelijk een moderne villa met een rieten dak. We vertellen u in dit artikel graag meer over deze prachtige stijl.

Wat is kenmerkend voor moderne rietgedekte villa’s?

Kenmerkend aan deze stijl is dat modern met landelijk wordt gecombineerd. Moderne, strakke lijnen worden bij deze stijl namelijk gecombineerd met een rietgedekt dak. Hierdoor krijgt u een villa dat er helemaal eigentijds uitziet, maar dankzij het rieten dak ook een warme, landelijke uitstraling heeft. Het rieten dak steekt vooral mooi af bij strakke, witte muren. Bij deze stijl krijgt u een villa dat van alle eigentijdse gemakken is voorzien, maar ook een erg chique en charmante uitstraling heeft.

2 verschillende kapconstructies

Wanneer u kiest voor een rietgedekt dak, zijn er 2 kapconstructie mogelijk. We lichten elke constructie hieronder toe.

De traditionele kap

De traditionele kap is een open constructie. Deze constructie bestaat namelijk uit een raamwerk van balken en latten. Voordat het riet aan het raamwerk wordt bevestigd, wordt er eerst een spreilaag op de latten gelegd. Vervolgens wordt het riet door middel van gegalvaniseerde staafjes aan de latten bevestigd. Op deze manier wordt laag voor laag het riet op de constructie aangebracht.

Het grote voordeel van de traditionele kap is dat het een lichte constructie is, waardoor het dak goed ventileert en zorgt voor een goede vochtafvoer.

De moderne kap

De moderne kap, ook wel schroefdak genaamd, is juist een gesloten constructie. Het riet wordt namelijk op een dichte ondergrond zoals spaanplaten, multiplexplaten of OSB-platen aangebracht. Het grote voordeel van deze moderne constructie is dat de brandveiligheid veel hoger is dan bij de traditionele kap. De brandveiligheid is bij deze gesloten constructie zelfs even hoog als bij een dak dat uit dakpannen bestaat. Bovendien wordt een schroefdak netjes afgewerkt, waardoor u binnen in de woning niet het riet zult zien.

Wat zijn de voordelen van een rietgedekt dak?

Een rietgedekt dak laat een moderne villa met strakke muren er niet alleen een stuk stijlvoller en charmanter uitzien, maar heeft ook nog eens een aantal andere voordelen.

Riet is namelijk een natuurlijk en duurzaam materiaal. Het is zelfs het milieuvriendelijkste materiaal in de bouwsector. Bovendien isoleert riet goed en reflecteert het materiaal warmte: in de zomer zorgt een rieten dak voor koelte en in de winter juist voor warmte. Dit is natuurlijk erg fijn voor uw energierekening.

Vergt een rieten dak veel onderhoud?

Een moderne, rietgedekte villa vergt wel enig onderhoud. Het is namelijk belangrijk om de conditie van uw rieten dak regelmatig te controleren op algen, mos en ander vuil. Vooral de plekken die veel in de schaduw staan, dienen regelmatig te worden gecontroleerd. Dit zijn namelijk de plekken waar sneller mos of algen kunnen groeien.

Daarnaast is het ook aan te raden om het dak minstens eens in de 5 jaar te ontdoen van mossen en algen. Uiteraard kunt u met de hand al zoveel mogelijk mossen en algen verwijderen, maar door het riet te kammen haalt u ook goed het vuil tussen het riet weg. Het kammen van het riet kan al met een broodmes of heggenschaar worden gedaan. Wanneer u al het vuil heeft verwijderd, is het belangrijk om het riet weer glad en schoon te vegen met een harde borstel. Daarnaast dienen eventueel ingesleten plekken te worden bijgewerkt.

Geïnteresseerd in een moderne, rietgedekte villa?

Bent u geïnteresseerd in een moderne, rietgedekte villa? Laat u dan eens inspireren door onze brochure. Uiteraard mag u ook altijd contact met ons opnemen als u graag meer informatie wilt vergaren over onze werkwijze en mogelijkheden.

Terug naar overzicht