Consumenten die graag een duurzame energieopwekking willen, kiezen het vaakst voor zonne-energie. Zonne-energie is in Nederland zelfs zo populair dat er in ons land ontzettend veel zonneparken zijn neergezet. Er zijn nu zoveel zonneparken, dat het elektriciteitsnetwerk dit op een aantal plekken bijna niet aankan. Naast dat zonnepanelen enorm populair zijn, kunt u anno 2019 ook uit allerlei verschillende zonnepanelen kiezen. Wij vertellen u in dit artikel graag welke soorten zonnepanelen dat zijn.

Welke zonnepanelen zijn er anno 2019 beschikbaar?

Zoals we hierboven al benoemden, zijn er tegenwoordig allerlei diverse soorten zonnepanelen op de markt te vinden. Overweegt u om zonnepanelen aan te schaffen? Dan kan het verstandig zijn om na te gaan uit welke zonnepanelen u kunt kiezen. Er worden namelijk door verschillende fabrikanten verschillende soorten panelen aangeboden. Zonnepanelen zijn niet alleen in verschillende typen, maar ook in verschillende maten verkrijgbaar. Daarbij heeft ook elke fabrikant een eigen prijs-kwaliteitsverhouding.

Om u een goed beeld te geven van de keuze die u tegenwoordig uit zonnepanelen heeft, benoemen wij elk soort zonnepaneel hieronder.

Het monokristallijn zonnepaneel

Monokristallijn zonnepanelen zijn panelen die uit 1 kristal bestaan. Dit kristal wordt gemaakt door silicium te smelten om er vervolgens grote staven uit te trekken. Elke staaf bestaat uit 1 kristal, vandaar de term monokristal. Zo’n staaf wordt in dunne platen gesneden. Deze platen vormen uiteindelijk de zonnecellen op een zonnepaneel.

Doordat elk monokristallijn zonnepaneel uit 1 kristal is gemaakt, is zo’n paneel erg duur. Echter is het rendement van een monokristallijn zonnepaneel wel enorm hoog. Hierdoor heeft u minder zonnepanelen nodig dan als u voor een ander type zonnepaneel zou kiezen. Dat is bijvoorbeeld ideaal wanneer u een klein dakoppervlakte heeft.

Het polykristallijn zonnepaneel

Polykristallijn zonnepanelen bestaan uit zonnecellen die van meerdere grove kristallen zijn gemaakt. Deze kristallen worden gemaakt door silicium in vloeibare vorm in grote blokken te gieten. Deze blokken harden uit, waardoor de kristallen ontstaan.

Doordat dit zonnepaneel niet uit maar 1 kristal is gemaakt, is het rendement minder hoog dan die van het monokristallijn zonnepaneel. Echter is het rendement wel gewoon goed. Bovendien is dit type zonnepaneel goedkoper dan het monokristallijn zonnepaneel én kan dit paneel prima op grotere daken worden gebruikt.

Het amorf zonnepaneel

Amorf zonnepanelen bestaan uit een fotovoltaïsche laag die op een materiaal, bijvoorbeeld glas, wordt bevestigd. Dit zijn flinterdunne panelen. Dit type zonnepaneel is erg goedkoop, maar heeft ook een stuk lager rendement dan bijvoorbeeld het monokristallijn zonnepaneel. Echter is een amorf zonnepaneel erg buigzaam, waardoor hij goed op verschillende soorten daken kan worden gebruikt.

Het glas-glas zonnepaneel

Glas-glas zonnepanelen zijn de nieuwste zonnepanelen die er bestaan. Een glas-glas zonnepaneel bestaat uit een laag glas en een laag zonnecellen. De achterkant van zo’n paneel is voorzien van een kunststof folie. Deze zonnepanelen hebben een zeer hoog rendement. Daarnaast gaan deze zonnepanelen ook het langst van alle typen mee. Het enige nadeel van glas-glas zonnepanelen is dat ze behoorlijk wat duurder zijn dan de andere soorten zonnepanelen.

Welke zonnepaneel kunt u het beste kiezen?

Welk type zonnepaneel u het beste kunt kiezen, hangt van een aantal factoren af.

Het hangt namelijk af van:

  • De dakoppervlakte van uw woning;
  • Het budget dat u voor zonnepanelen beschikbaar heeft;
  • Of u een hoog rendement belangrijk vindt;
  • Of u een lange levensduur van de panelen belangrijk vindt.

Het valt dus niet 1,2,3 te zeggen voor welke panelen u het beste kunt kiezen. Echter is het wel een feit dat welke zonnepanelen u ook kiest, u voor altijd een duurzame energieopwekking kiest en dat is natuurlijk goed voor het milieu. Bovendien kunt u door het opwekken van zonne-energie ook op uw energiekosten besparen.

Terug naar overzicht