Voor de industriële revolutie werden huizen en andere gebouwen vaak gebouwd met hout. Na de Tweede Wereldoorlog kwam het bouwen met staal en beton in opkomst en werd er nauwelijks nog gebouwd met hout. Anno 2021 zien we wel steeds vaker de trend dat er onderdelen van hout wordt gemaakt. Men gebruikt hiervoor het liefst duurzaam hout, omdat dat een aantal voordelen met zich meebrengt. In dit artikel vertellen wij u meer over bij welke onderdelen van uw woning u voor duurzaam hout zou kunnen kiezen en wat duurzaam hout precies is. 

Wat is duurzaam hout? 

Duurzaam hout is hout dat uit bossen komt die duurzaam worden beheerd. Dat betekent dat er bij het kappen van de bomen ervoor wordt gezorgd dat het geen impact heeft op de planten en dieren die in de bossen aanwezig zijn. De ecologische functie van het bos als leefomgeving voor planten en dieren blijft dus behouden. Er zijn twee keurmerken waaraan u duurzaam hout kunt herkennen. Duurzaam hout heeft namelijk een FSC- of een PEFC-keurmerk. 

Wat zijn duurzame houtsoorten?

Er zijn diverse soorten houtsoorten en elk houtsoort is weer in te delen in een duurzaamheidsklasse. Hout dat is onderverdeeld in duurzaamheidsklasse 1, is het meest duurzaam.  Duurzame houtsoorten uit Europa zijn onder andere eikenhout, kastanjehout, vurenhout en robinia hout.

Onderdelen produceren van duurzaam hout is beter voor het milieu

Duurzaam hout is het meest natuurlijke en ecologisch-verantwoorde materiaal om onderdelen van woningen mee te produceren. Duurzaam hout gaat namelijk niet alleen erg lang mee, maar kan ook zeer duurzaam worden hergebruikt. Mocht een houten onderdeel worden vervangen, dan kan het materiaal dus worden gerecycled. Houten onderdelen zijn dan ook in zowel de productie- en gebruiksfase als in de afvalfase nauwelijks milieubelastend.

Welke onderdelen worden gemaakt van duurzaam hout? 

Wij bouwen onze exclusieve villa’s over het algemeen met staal en beton of volgens de CLT-bouwmethode. Dat betekent echter niet dat u bij alle onderdelen van uw woning enkel de keuze heeft uit staal en beton. In tegendeel zelfs! Wij begrijpen het erg goed als u bij bepaalde onderdelen kiest voor hout. Houten onderdelen geven namelijk een warm karakter en huiselijke sfeer aan een woning. Er zijn dan ook een aantal onderdelen waarbij veel mensen nog kiezen voor hout. Wij raden u overigens aan om altijd te kiezen voor duurzaam hout. Dit hout is namelijk het meest milieuvriendelijk en gaat erg lang mee. 

Kozijnen 

Hoewel kunststof kozijnen door de jaren heen enorm populair zijn geworden, kiezen ook veel mensen nog steeds voor houten kozijnen. Dat is niet zo vreemd, want houten kozijnen zien er mooi uit, is makkelijk te onderhouden en gaat erg lang mee.  

Buiten- en binnendeuren

Zowel buiten- als binnendeuren kunt u van duurzaam hout laten maken. Met houten deuren brengt u echt een warme sfeer in huis. Bovendien zijn houten deuren isolerend, sterk en zijn ze door de lage warmtegeleiding ook nog eens brandvertragend. Tegenwoordig zijn er buiten- en binnendeuren in allerlei verschillende maten en uitvoeringen te vinden. Er bestaan tegenwoordig zelfs houten deuren die van staal lijken. Dit soort deuren passen erg goed in een modern en industrieel interieur. 

Houten vloeren 

Houten vloeren bestaan al sinds dat er woningen bestaan. Nog steeds zijn vloeren van hout erg populair. Dat is niet zo gek, want houten vloeren zijn duurzaam en tijdloos en ook nog eens geschikt voor vloerverwarming. Bovendien zijn vloeren van hout erg onderhoudsvriendelijk. 

Een exclusieve villa laten bouwen? Neem contact met ons op!

Zoals u ziet, zijn er genoeg redenen om bij verschillende onderdelen van uw woning te kiezen voor duurzaam hout. Wilt u graag een exclusieve villa laten bouwen door bouwbedrijf Vroom? En bent u benieuwd naar onze werkwijzeNeem dan gerust contact met ons op, want wij vertellen u er graag meer over. 

Terug naar overzicht