Wat is isoleren precies?

De definitie van isoleren is: ‘het afzonderen of afsluiten van iets’. Dat ‘iets’ is in dit geval een woning. Met isolatie pakt u uw woning dus als het ware in. Isoleren betekent in het geval van woningen namelijk dat er tussen een koude- en warmtefront een scheidingslaag wordt aangebracht met een lage warmteweerstand. De scheidingslaag zorgt ervoor dat in de winter de kou buiten blijft, zodat het binnen lekker warm blijft. In de zomer zorgt deze laag er juist voor dat de warmte buiten blijft, zodat het binnen zo koud mogelijk blijft. 

Waarom uw huis isoleren?

Door uw huis te isoleren, houdt u in de winter dus zoveel mogelijk warmte in huis en houdt u in de zomer zoveel mogelijk warmte buiten de deur. Hierdoor kunt u enorm op uw energiekosten besparen. In de winter hoeft u namelijk minder veel te stoken en in de zomer hoeft de airco minder aan. Hierdoor krijgt u niet alleen een lagere energierekening, maar het is ook beter voor het milieu. Uw woning zal namelijk minder CO2 uitstoten. Door uw huis te isoleren, draagt u dus ook een steentje bij aan het milieu. 

Op welke manieren kunt u uw woning isoleren?

Een huis verliest vooral veel warmte via het dak, de muren, de ramen en de vloer. Daarom kunt u het beste deze onderdelen van uw woning isoleren. 

Mogelijke isolaties zijn dan ook: 

  • Dakisolatie; 
  • Vloerisolatie; 
  • Spouwmuurisolatie; 
  • Gevelisolatie; 
  • Ramen voorzien van HR++ en triple glas; 
  • Voorzetwanden plaatsen; 
  • En het dichtmaken van naden en kieren. 

Welke isolatiematerialen zijn er?

Er zijn diverse materialen waarmee een woning kan worden geïsoleerd. De meest bekende materialen lichten we hieronder toe. 

Minerale wol  

Minerale wol is een verzamelnaam voor isolatiemateriaal zoals glaswol en steenwol. Dit wol bestaat uit gesponnen draden van glas (glaswol) of steen (steenwol). Het fijne aan dit materiaal is dat het flexibel is en daardoor eenvoudig kan worden aangebracht. Dankzij de flexibiliteit van dit materiaal, sluit het ook goed aan op de constructie waarop het wordt aangebracht. Minerale wol is onbrandbaar en om die reden prima toe te passen in brandvertragende constructies. Naast de goede warmte isolerende eigenschappen heeft minerale wol ook goede geluidsisolerende eigenschappen. Dit materiaal wordt dan ook vooral gebruikt voor het vullen van spouwmuren. 

Kunststof isolatiematerialen 

Kunststof isolatiematerialen worden over het algemeen verkregen uit aardolie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan tempex en PUR-schuim. De meeste kunststof isolatiematerialen worden geproduceerd tot platen. Sommige kunststof isolatiematerialen hebben hele goede isolerende eigenschappen, waardoor bij een kleine dikte een hoge isolatiewaarde kan worden gerealiseerd. Kunststof isolatieplaten zijn niet zo flexibel als minerale wol, waardoor er nauwkeurig moet worden gewerkt om egale isolatielaag te krijgen. 

Natuurlijke materialen 

Uiteraard bestaan er ook natuurlijke isolatiematerialen, zoals schapenwol en vlas. Veel natuurlijke producten zijn een bijproduct van de landbouw. Deze isolatiematerialen worden in Nederland niet vaak gebruikt. Dat komt doordat deze materialen niet goed tegen vocht kunnen en daardoor kunnen gaan rotten. Daarom worden er vaak chemische materialen aan toegevoegd om het rotten tegen te gaan. Echter is het materiaal hierdoor uiteraard niet meer zo natuurlijk en kiest men daarom liever voor andere materialen. Nog een nadeel van schapenwol is dat het een grotere impact op het milieu heeft dan andere isolatiematerialen. De mest van schapen zorgt voor meer stikstof in de bodem, waardoor de biodiversiteit afneemt. En in de schapenvacht wordt veel gif gebruikt tegen ongedierte. Over de hele levenscyclus is schapenwol slechter voor het milieu dan de andere materialen. Wilt u vanuit milieuvriendelijke redenen isolatiemateriaal kiezen? Dan is schapenwol helaas niet de beste optie voor u. 

Folie-isolatie 

Bij folie-isolatie kunt u denken aan folie zakken, raamfolie en radiatorfolie. Anders dan de andere isolatiematerialen, werkt folie-isolatie op basis van straling. Het materiaal weerkaatst de stralingswarmte en zorgt ervoor dat er minder warmte verdwijnt. Om dit materiaal goed zijn werk te kunnen laten doen, is het belangrijk dat er geen contact is tussen de folie en de omgeving. Er moet dus een luchtlaag gecreëerd worden om het te laten werken. Daarnaast is het belangrijk dat de folie goed luchtdicht afsluit. Gebeurt dat niet? Dan kan er helaas alsnog een warmtelek ontstaan.

Goed geïsoleerde exclusieve villa laten bouwen? Neem contact met ons op!

Wanneer u uw exclusieve villa door bouwbedrijf Vroom laat bouwen, zorgen wij er uiteraard voor dat deze goed wordt geïsoleerd. Wilt u meer weten over onze werkwijze en mogelijkheden? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op, want wij vertellen u hier graag meer over! 

Terug naar overzicht