Door het stikstofbeleid, de schaarste op de arbeidsmarkt in de bouwsector en de zogenoemde PFAS-regels staat de bouwsector tegenwoordig voor een aantal uitdagingen. Hierdoor lijken steeds meer bedrijven te kiezen voor modulair bouwen in plaats van de traditionele bouw. We horen en lezen dan ook steeds vaker over geprefabriceerde en modulaire constructies. Maar wat zijn deze constructies nou eigenlijk? En is modulair bouwen de toekomst? Daar gaan wij in dit artikel dieper op in. 

Wat zijn geprefabriceerde en modulaire constructies?

Het maken van geprefabriceerde constructies wordt ook wel prefab bouwen genoemd. Dit is een bouwproces waarbij (bepaalde) onderdelen van een gebouw in van tevoren in een fabriek of op een werkplaats worden gemaakt. Vervolgens worden de geprefabriceerde constructies naar de betreffende bouwplaats getransporteerd en daar geïnstalleerd. Alhoewel geprefabriceerde constructies het bouwproces op locatie versnellen, vergen ze wel meer voorbereiding. Alles moet namelijk tot in de puntjes worden uitgetekend en gecontroleerd, zodat er tijdens de installatie van de constructies geen aanpassingen nodig zullen zijn die niet alleen duur zijn maar ook veel geld kosten. 

Denk bij geprefabriceerde constructies bijvoorbeeld aan: 

  • Dakkapellen; 
  • Muren; 
  • Plafonds. 

Wat zijn modulaire constructies?

Met modulaire constructies worden volledige gebouwen bedoeld die worden gemonteerd met behulp van modules die vooraf in de fabriek zijn gemaakt. Denk hierbij vooral aan kubische objecten die gestapeld of geschakeld kunnen worden. Zulke objecten worden ook wel modulaire woningen genoemd. Deze woningen zijn geschikt voor 1 tot 2 personen. Het bouwen met modulaire constructies is snel, waardoor het in veel gevallen wordt gebruikt om het tekort aan woningen te reduceren. Een grootnadeel aan modulair bouwen is dat de woningen letterlijk direct uit de fabriek komen en ze dus vrijwel geen karakter hebben.  

Waarom kiezen voor geprefabriceerde en modulaire constructies?

De meeste bedrijven die ervoor kiezen om modulair te bouwen, omdat het een aantal voordelen heeft. Woningen kunnen namelijk veel sneller worden gebouwd, er zijn minder mankrachten nodig om de woningen te bouwen én het volledige bouwproces vindt niet meer alleen op locatie plaats. Hierdoor kunnen woningen dus een stuk efficiënter worden gebouwd en is er minder overlast. Bovendien hoeft een bouwbedrijf bij deze manier van bouwen zich minder zorgen te maken over de veiligheid van een bouwplaats en de weersomstandigheden. Deze manier van bouwen bespaart veel bouwbedrijven dus een hoop tijd en geld. 

Duurzaamheid

Het bouwen van modulaire woningen kan enigszins duurzaam worden genoemd, omdat prefab materialen prima kunnen worden gerecycled. Dit gebeurt bijvoorbeeld als ze bij een bouwproces zijn overgebleven of beschadigd zijn. Doordat deze bouwmaterialen kunnen worden gerecycled, wordt er een stuk minder materiaal verspild. 

Is modulair bouwen dé oplossing?

Geprefabriceerde en modulaire constructies maken het dus vooral mogelijk om het bouwproces van woningen en andere gebouwen te versnellen. Daarnaast zijn ervoor modulair en prefab bouwen minder mankrachten nodig, wat natuurlijk erg fijn is in een tijd waarin er personeelstekorten in de bouwsector zijn. In deze gevallen biedt modulair en prefab bouwen dus zeker wel een uitkomst.  

Echter hebben prefab en modulair bouwen ook zo hun beperkingen. Wilt u graag een uniek huis met karakter dat volledig aan uw wensen voldoet? Dan kan dit alleen worden gerealiseerd door een traditioneel bouwproces. Bij een traditioneel bouwproces is qua architectuur en afwerking namelijk veel meer mogelijk dan bij modulaire bouw. Daarnaast is de constructie bij traditionele bouw veel stabieler dan een modulaire constructie en heeft een woning dat traditioneel wordt gebouwd een langer levensduur. Bovendien kunt u in een traditionele woning genieten van een uitstekende warmte en akoestische isolatie. Er zijn dus genoeg goede redenen om bij het bouwen van uw woning toch voor een traditioneel bouwproces te kiezen. 

Wilt u graag uw woning traditioneel laten bouwenNeem dan vooral contact met ons op, want wij vertellen u graag meer over de mogelijkheden! 

Terug naar overzicht