Robots worden in de bouw nog niet in grote hoeveelheden gebruikt. Toch is de technologie van robotica tegenwoordig zo ver ontwikkeld, dat robots veel werkzaamheden in de bouw kunnen verrichten. In dit artikel vertellen wij welke werkzaamheden dat zijn en waarom bouwbedrijven er goed aan doen om in robots te investeren.

Robots inzetten voor het zware en vieze werk

Robots worden tegenwoordig nog maar weinig gebruikt. De aanschaf van een robot kost veel geld. Geld dat bouwbedrijven over het algemeen liever aan andere zaken besteden. Toch kunnen we het inzetten van robots in de bouwsector de komende 10 á 15 jaar zien toenemen. Robots zullen dan zeer waarschijnlijk vooral voor het zware en vieze werk worden gebruikt.
Zo kunnen robots onder andere:

  • Metselen
  • Frezen
  • Beton storten
  • Leidingen aanleggen

 

Er bestaat zelfs een Japanse robot die zelfstandig een gipsplaat kan oppakken en tegen een wand aan kan schroeven. Deze robot is erg flexibel waardoor hij zelfs in complexe omgevingen zich zodanig kan bewegen dat hij deze taak kan blijven uitvoeren.

 

Verliezen mensen door robots hun banen?

De meeste mensen vrezen dat zij door robotisering hun baan verliezen. Kenners voorspellen dat het inderdaad niet te vermijden valt dat door de komst van robots er minder arbeidskrachten nodig zijn. Robots kunnen het werk dat schilders, metselaars, timmerlieden en bouwvakkers nu doen, immers goed overnemen. Dit betekent niet zozeer dat een ambachtelijk beroep zoals een timmerman ook daadwerkelijk verdwijnt. Er zullen namelijk altijd mensen nodig zijn die de robots besturen. Dit betekent dat een beroep zoals timmerman niet zal verdwijnen, maar van aard zal veranderen. Deze ontwikkeling zullen we al binnen 10 á 15 jaar kunnen zien.

 

Robotisering verhelpt het tekort aan bouwlieden

Nog niet alle bouwbedrijven maken gebruik van alle mogelijkheden van robotica in de bouw. Toch kunnen robots voor deze bedrijven een enorme toegevoegde waarde hebben. Door de economische crisis in 2008, stortte de bouwsector volledig in. Destijds verloren ruim 200.000 bouwvakkers hun baan. Inmiddels trekt de bouwsector weer aan, maar toch zijn veel van deze bouwvakkers niet naar de bouwplaats teruggekeerd. Hierdoor komen 10 tot 4 bouwbedrijven arbeidskrachten tekort.

Het ziet ernaar uit dat er een tekort aan arbeidskrachten zal blijven. Hierdoor moeten bouwbedrijven veranderingen doorvoeren om het tekort toch op te kunnen vangen. Het inzetten van robots is hierbij een hele goede zet.

Slimmer bouwen

Met behulp van robots kunnen bouwbedrijven slimmer bouwen. Dat kunnen ze bijvoorbeeld doen door het inzetten van een robot die kan metselen. Er is tegenwoordig een tekort aan gekwalificeerde metselaars. Dit drijft de prijs van metselaars omhoog. Door een robot dit zware werk te laten doen, heeft u als bouwbedrijf minder metselaars nodig. Een robot kan de muur in een fabriek metselen, waardoor de muren op de bouwplaats alleen nog maar in elkaar hoeven te worden gezet. Wanneer er door mensen minder zwaar werk op de bouwplaats verricht hoeft te worden, scheelt dat niet alleen aan mankracht, maar wordt het werken in de bouw ook nog eens aantrekkelijker voor jonge mensen.

 

Andere vormen van robotisering in de bouw

Andere vormen van robotisering waar bouwbedrijven hun voordeel uit kunnen halen, bespreken we hieronder.

Binnen 2 dagen een huis bouwen

De Australische fabrikant Fastbricks Robotics heeft een robot ontwikkeld waarmee binnen 2 dagen een betaalbaar huis kan worden gebouwd. De robot kan per uur duizend bakstenen plaatsen en is daardoor tot wel 20 keer sneller dan een mens. Dit komt erop neer dat deze robot zo’n 150 huizen per jaar kan bouwen.

 

3D-printer in opkomst

Niet alleen meer maquettes, maar ook echte huizen kunnen tegenwoordig worden geprint met een 3Dprinter, een 3D betonprinter wel te verstaan. Zo wordt in de Belgische plaats Westerlo een rijtjeshuis van twee verdiepingen geprint door een 3D-betonprinter. Ook in Nederland wordt gekeken naar de mogelijkheid om onder andere huizen met een 3D-betonprinter te bouwen. Zo printte TU Eindhoven een fietsburg die in oktober 2017 in het Brabantse Gemert werd geïnstalleerd. In 2019 wil deze universiteit 5 woningen 3D-printen in de Eindhovense wijk Meerhoven. Hiermee wil de universiteit kennis en ervaring opdoen om woningen steeds beter 3D te kunnen printen.

 

Robot als bouwinspecteur

In oktober 2018 liet de Japanse fabrikant Boston Dynamics weten dat het bedrijf bijna klaar is met het ontwikkelen van een robot die de werkzaamheden van een bouwinspecteur kan overnemen. Deze vierpotige robot heet Spot en kan zelf een gebouw in aanbouw in kaart brengen. Wanneer hij dat heeft gedaan, kan hij zelfstandig door de bouwplaatsen lopen. Ondertussen inspecteert hij de voortgang van het bouwproces. Bovendien kan hij goed op trappen lopen en door alle soorten deurposten navigeren. Of en wanneer de robot ook in Nederland zijn intrede zal maken, is nog niet bekend.

 

Conclusie

De bovengenoemde voorbeelden van robotica laten goed zien welke uiteenlopende werkzaamheden robots ons al uit handen nemen en in de toekomst kunnen nemen. Ja, mensen in de bouwsector kunnen er minder arbeidskrachten nodig zijn. Echter is er momenteel in de bouwsector daar momenteel juist een tekort aan. Door robots te gebruiken, kunnen bouwbedrijven dit probleem deels oplossen. Bovendien werken robots veel sneller dan mensen, waardoor u als bouwbedrijf er op lange termijn een groot voordeel uit kunt halen. Ook al is robotisering volop in ontwikkeling, de kans dat beroepen als timmerman en metselaar voorgoed verdwijnen, is erg klein. De kans is groter dat het takenpakket van zo’n iemand verandert, dan dat zijn beroep daadwerkelijk uitsterft. Er zullen immers altijd mensen nodig zijn die robots besturen en die het contact met de klanten onderhouden.

Terug naar overzicht