In een eerder artikel vertelden we al over robotisering in de bouw. We vertelden toen dat de technologie al zo ver is ontwikkeld dat robots tegenwoordig veel werkzaamheden in de bouw kunnen overnemen van de mensen. We vertelden toen welke werkzaamheden dat zijn en waarom het een goed idee is om als bouwbedrijf robots aan te schaffen. Echter gaat robotisering in de bouw anno 2020 veel verder dan dit. Inmiddels zijn ook 3D-printers en zelfs dro niet meer uit de bouw weg te denken. Daarom vertellen wij u graag in dit artikel meer over deze 2 vormen van robotisering in de bouw.

3D printers in de bouw

Zowel 3D laserscanning als 3D printers zien we steeds meer terug in de bouw. Dat komt omdat de 3D-techniek het werk in de bouw een stuk prettiger maakt. Met 3D Laserscanning is het namelijk mogen om bestaande gebouwen tot 2 millimeter nauwkeurig te meten. Hierdoor kunnen bestaande gebouwen veel sneller én nauwkeuriger worden gemeten, waardoor de kans op vertragingen veel kleiner wordt.

Waarvoor kan 3D printen in de bouw worden toegepast?

In allerlei diverse branches zien we steeds vaker dat er gebruik wordt gemaakt van 3D printen. Hoewel er in de bouw nog steeds veel traditioneel wordt gewerkt is de techniek 3D printen ook zeker in deze sector in opkomst. Voor het compleet bouwen van huizen en andere gebouwen zal 3D printen in de nabije toekomst waarschijnlijk niet worden gebruikt. Dankzij prefab onderdelen kunnen gebouwen namelijk al zeer efficiënt worden gebouwd.

Daarom verwacht men dat 3D printen in de bouwsector de komende jaren vooral zal worden gebruikt voor het produceren van unieke interieurs, gevels, ornamenten en gebouwonderdelen in unieke vormen en niet zozeer voor het printen van gebouwen.

Heeft 3D printing wel toegevoegde waarde voor de bouwsector?

Jazeker! Qua esthetiek is er namelijk veel meer mogelijk dan bij traditionele bouw, waardoor architecten ineens veel meer ontwerpvrijheid hebben. Bovendien kunnen dankzij 3D printing ook complexe processen, die eerder veel arbeidsintensiviteit kostten, nu veel sneller en goedkoper worden gedaan. Het materiaalgebruik is ook nog eens zuiniger en daarnaast voert de 3D printer de werkzaamheden ook nog eens een stuk nauwkeuriger uit.

Drones in de bouw

Drones: dat zijn van die ‘vliegende dingen’ met een cameraatje. Waar drones eerder vooral hobbymatig werden gebruikt en voor het schieten van mooie beelden voor in films, zien we ze tegenwoordig ook in steeds meer sectoren terug. Ook in de bouwsector kan een drone zeer effectief worden ingezet voor diverse doeleinden. De inzet van deze technologie in de bouwsector staat nog wel in de kinderschoenen. Toch biedt deze nieuwe technologie in de bouwsector zeker nu al een aantal mogelijkheden, waardoor er nog efficiënter kan worden gebouwd.

Waarvoor kunnen drones worden toegepast in de bouw?

Drones kunnen in de bouwsector voor verschillende, uiteenlopende doeleinden worden toegepast.

Een aantal hiervan zijn:

  • Het inspecteren van bouwplaatsen;
  • Het detecteren van isolatiegebreken en niet functionerende zonnepanelen;
  • Het eenvoudiger vervoeren van materialen, ook in moeilijk toegankelijke gebieden;
  • Het verzamelen van actuele milieugegevens zoals de temperatuur en luchtkwaliteit;
  • Het scannen van hoogte- en toegangsbeperkingen;
  • En het uitvoeren van terreinonderzoek.

Daarnaast kan een drone ook worden gebruikt voor het uitvoeren van surveillances op de bouwplaats. Hierdoor kunnen vervelende dingen zoals vandalisme en brandstichting worden voorkomen.

Interessante technieken om in de gaten te houden

Het inzetten van 3D printers en drones in de bouw zijn allebei nog vrij nieuwe ontwikkelingen. Toch kunnen ze het bouwen van woningen en andere gebouwen een stuk sneller, goedkoper en efficiënter laten verlopen. Daarom is het ontzettend interessant om de ontwikkeling van beide technieken in de gaten te blijven houden. Overweegt u om een villa te laten bouwen en wilt u graag weten wat momenteel onze werkwijze is? Neem dan gerust contact met ons op, want wij vertellen het u graag.

Terug naar overzicht