Al jarenlang vinden in de bouw meer ongelukken plaats dan in andere sectoren. Vorig jaar gebeurden in de bouwsector maar liefst 470 ernstige ongelukken. In 16 gevallen daarvan viel een dodelijk slachtoffer. Het is dus erg goed nieuws dat de bouwsector het afgelopen jaar steeds meer aandacht heeft besteed aan de veiligheid op de werkvloer.

Veilig werken in de bouw

Veiligheid begint bij jezelf

Het blijkt dat in de bouw bijna 6 op de 10 werknemers tegenwoordig in een omgeving werken waar veel aandacht wordt besteed aan veilig en gezond werken. Ze krijgen bijvoorbeeld een goede voorlichting over de gevaren van hun werk en over hoe zij hun werkzaamheden het veiligst kunnen uitvoeren. Bovendien heerst er tegenwoordig op de meeste werkvloeren in de bouw een aanspreekcultuur. Dat betekent dat als een medewerker ziet dat een collega niet volgens de regels werkt, hij daar wat van zegt. Dat werknemers op elkaars veiligheid letten, is natuurlijk een erg goed teken.

Bovendien blijkt uit nieuwe cijfers van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden dat aandacht voor veiligheid en gezondheid op de werkvloer leidt tot een lager verzuim. Besteedt u nog niet veel aandacht aan veiligheid op de werkvloer? Dan is het een erg goed idee om dit toch wel te gaan doen.

Analyseer de veiligheid op de bouwplaats

Wilt u graag weten wat de risico’s zijn op de bouwplaats? Dan kunt u de veiligheid hiervan analyseren. Aan de hand van zo’n analyse kan een veiligheidsprotocol worden gemaakt. Via een app kan deze informatie direct naar de werknemers op de bouwplaats worden verstuurd. Hierdoor zijn zij snel op de hoogte van de veiligheidsrisico’s.

Apps voor veiligheid in de bouw

In de vorige alinea las u al dat er apps kunnen worden gebruikt die bijdragen aan het verbeteren van de veiligheid in de bouw. Tegenwoordig zijn hiervoor verschillende apps ontwikkeld. Zo is er de gratis app Veilig Graven. In deze app staan instructiefilmpjes en tips over veilig graven. De app is ontwikkeld door Agentschap Telecom en KLO met als doel het aantal graafschades terug te dringen. Tegenwoordig zijn er ook een aantal apps zoals de Geolantis KLIC Viewer en de KlicApp Cloud waarin gebruikers KLIC-meldingen kunnen doen.

Daarnaast is er de app Heijmans GO!. In deze app kunnen gebruikers eenvoudig onveilige situaties vastleggen door bijvoorbeeld een foto te maken en door te geven in de app. Dan is er nog de Bouw Veilig-app van de FNV. Deze app is speciaal ontwikkeld voor werknemers en zzp’ers in de bouw. In deze app zijn handige checklists, informatie uit de Arbo-catalogi en een overzicht van risico’s en maatregelen te vinden.

AR en VR voor veiligheid in de bouw

In een eerder artikel vertelden we al dat Augmented Reality en Virtual Reality steeds meer voor en tijdens een bouwproject worden gebruikt. Door middel van Augmented Reality kunnen bouwvakkers bijvoorbeeld op de plek waar zij werken een checklist over veiligheid in beeld krijgen. Door deze checklist door te nemen, kunnen ze zelf nagaan of er gevaren op de werkvloer zijn. Ze kunnen hierbij tegelijkertijd naar een 3D-BIM-model kijken, wat hen helpt om zelf de veiligheidsrisico’s te analyseren.

Bovendien kunnen er dankzij AR- en VR apps in combinatie met een AR/VR-bril of een smartphone verschillende levensechte situaties worden gecreëerd, waarin ook direct door een professionele instructeur advies kan worden gegeven. Hierdoor hebben werknemers eigenlijk altijd een professionele instructeur bij de hand die hen praktijktrainingen geeft.

We zijn goed op weg

Zoals u ziet zijn er anno 2018 een aantal ontwikkelingen gaande die de veiligheid in de bouw helpen te verbeteren. Het helpt dat werknemers elkaar steeds vaker aanspreken op onveilig gedrag. Bovendien kan ook met de opkomst van apps, augmented reality en virtual reality de veiligheid in de bouwsector flink worden verbeterd.

Heeft op uw bouwplaats toch een ongeval plaatsgevonden? Meld dit dan bij de Inspectie SWZ via het gratis telefoonnummer 0800-5151. Als u dit niet doet, kan de Inspectie u een boete geven die kan oplopen tot 50.000 euro.

 

Terug naar overzicht