In eerdere artikelen vertelden wij u al over een interessante nieuwe technologie in de bouwsector, namelijk robotisering. We vertelden ook dat 3D-printers en zelfs drones tegenwoordig ook steeds vaker in de bouw worden gebruikt. In een vorig artikel lichtten we de ontwikkeling en mogelijkheden van 3D-printers in de bouw toe. In dit artikel vertellen wij u graag meer over wat de ontwikkelingen zijn omtrent drones in de bouw en welke mogelijkheden dit met zich meebrengt. 

Wat zijn drones?

Drones zijn van die ‘vliegende camera’s’ die tot een aantal jaren terug vooral hobbymatig werden ingezet. Veel mensen vinden het leuk om met een drone te vliegen en zodoende mooie beelden vast te leggen. Door de jaren heen werden drones ook steeds vaker voor films ingezet en werd een groter publiek bekender met deze apparaten. Inmiddels maken drones in meerdere sectoren een intrede, zo ook in de bouwsector. In deze sector kunnen drones namelijk op een aantal interessante manieren worden ingezet, waardoor het bouwproces van een gebouw enorm efficiënter kan verlopen. 

Hoe kunnen drones worden ingezet in de bouw?

Er zijn een aantal diverse en uiteenlopende doeleinden waarvoor drones in de bouw kunnen worden ingezet. Hieronder vertellen wij u wat de meest voorkomende en efficiënte manieren zijn. 

Het inspecteren van bestaande bouw

Drones kunnen bij bestaande bouw worden gebruikt voor het inspecteren van de buitenkant van het gebouw. Vooral wanneer de drone is voorzien van een thermische camera, kunnen tijdens de inspectie een aantal dingen aan het licht komen, zoals: 

  • Niet meer functionerende zonnepanelen;
  • Eventuele warmtelekken in daken en gevels; 
  • Scheuren in het gebouw; 
  • De staat van schilderwerk; 
  • En isolatiegebreken. 

Normaal gesproken zouden deze zaken ook opgespoord kunnen worden door een werknemer op een ladder, kraan of steiger. Echter scheelt het natuurlijk een hoop arbeidsuren en is het veiliger om een drone op onderzoek uit te sturen. Bovendien kan een drone ook op plekken komen die moeilijk te bereiken zijn.   

Het vervoeren van materialen

Een drone kan ook goed worden ingezet voor het vervoeren van diverse materialen. Dat is vooral een uitkomst wanneer er materialen naar een moeilijk toegankelijk gebied moeten worden getransporteerd. 

Het verzamelen van meerdere gegevens van de bouwplaats

Ook voor het verzamelen van meerdere gegevens van de bouwplaats, kan een drone prima worden ingezet. Een drone kan namelijk ook worden ingezet voor het uitvoeren van een terreinonderzoek en daarmee diverse actuele milieugegevens verzamelen zoals de luchtkwaliteit en temperatuur. Daarnaast kan een drone ook hoogte- en toegangsbeperkingen scannen. Op deze gegevens kan tijdens het bouwproces handig worden ingespeeld, waardoor dit proces veel soepeler en efficiënter zal verlopen. 

Het uitvoeren van security surveillance

Drones zijn in de bouwsector ook goed in te zetten om de veiligheid op bouwplaatsen te verbeteren. Er bestaan namelijk zogenaamde ‘security drones’ waarmee er inspecties kunnen worden uitgevoerd om criminaliteit zoals brandstichting en vandalisme vroegtijdig op te sporen en zelfs te voorkomen. 

Als bouwbedrijf is het dus zeker de moeite waard om te overwegen om ook drones in te gaan zetten. Wij houden de ontwikkelingen omtrent deze nog vrije nieuwe techniek dan ook goed in de gaten. Wilt u graag door ons een exclusieve villa laten bouwen en bent u benieuwd naar onze actuele werkwijze? Neem dan contact met ons op, want wij vertellen u er graag meer over! 

Terug naar overzicht